Toxicologie
Zoeken >>
Toxicologie onderzoekt de effecten van lichaamsvreemde stoffen op de gezondheidstoestand en het menselijk gedrag. De chemische analyses die belangrijk zijn voor forensisch toxicologisch onderzoek zijn vooral gericht op het aantonen van (zeer lage) concentraties geneesmiddelen en toxische stoffen waaronder verdovende middelen en hun metabolieten. Het onderzoeksmateriaal (bloed, urine, oogvocht etc.) kan afkomstig zijn van zowel levende als overleden personen.
De meest voorkomende onderzoeken zijn:
- Impact van toxische agentia op het menselijk lichaam, zoals geneesmiddelen, verdovende middelen en psychotrope stoffen, gassen, solventen (alcohol), fytofarmaceutische produkten (insekticiden) en zware metalen.
- Onderzoek van urine op de aanwezigheid van verdovende en psychotrope stoffen (workplace drugtesting).
- Kwantitatieve bepaling van verdovende en psychotrope stoffen in het kader van de verkeersveiligheid of in geval van geweldspleging.
- Onderzoek van tabletten, vloeistoffen, plantenmateriaal, etc op de aanwezigheid van geneesmiddelen, verdovende en psychotrope stoffen en toxische bestanddelen.
Mogelijke vraagstellingen:
- Bevat het aangeboden urinemonster amfetamines, barbituraten, benzodiazepines, cannabinoïden, cocaïne, methadon of opiaten?
- Bevat het aangeboden monster (bloed en/of urine) component X?
- Bevat het aangeboden bloedmonster stoffen die de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden of stoffen die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid?
- Brede screening op de aanwezigheid van verdovende middelen, geneesmiddelen, toxische stoffen en de eventuele metabolieten in humaan materiaal.
- Wat is het gehalte alcohol (ethanol) in bloed of urine?
- Is er een toxicologische verklaring voor overlijden?
- Heeft het aangetroffen middel invloed op het gedrag van de desbetreffende persoon?