1938
2000
|
2010
2023 Het gratis PFAS-bloedonderzoek voor omwonenden van de fabriek in Zwijdrecht gaat van start en wordt uitgevoerd door Eurofins in opdracht en onder toezicht van het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid. De resultaten geven meer inzicht in de PFAS-blootstelling van de omwonenden en wat de mogelijke impact is op de gezondheid. Daarnaast helpen de resultaten om te bepalen of er strengere maatregelen in de regio nodig zijn om de blootstelling te beperken en de gezondheid te beschermen. Iedere deelnemer aan het onderzoek krijgt inzicht in de mate waarin hij of zij is blootgesteld aan PFAS. |
Er zijn stoffen die als voorloper worden beschouwd van andere PFAS. Deze stoffen transformeren in het milieu transformeren verder tot persistente PFAS, bijvoorbeeld door biologische afbraak.
Zo transformeren EtFASA’s (N-ethyl perfluoroalkane sulfonamide) en EtFASE’s (N-ethyl perfluoroalkane sulfonamido ethanol) naar de toxische FASA’s (perfluoroalkane sulfonamide) en PFSA’s (perfluoralkylsulfonzuren) en de PAP’s (polyfluoralkyl fosforzuren) naar de schadelijke FTOH’s (fluortelomeeralcohol) en PFCA’s (perfluoroalkyl carboxylzuren). Het gedrag van elke PFAS-soort hangt af van de fysisch-chemische eigenschappen en hoe ze zijn geproduceerd. Sommige PFAS bestaan uit zeer complexe mengsels van lineaire en vertakte verbindingen. Eerder was er veel aandacht voor PFOS en PFOA, nu is er ook meer aandacht voor andere PFAS-soorten.
Na het gifschandaal in lekkerkerk in de jaren ’80, waarbij een volledige nieuwbouwwijk moest worden gesaneerd. Na industriële lozingen van PFAS-houdend water in Dordrecht en Helmond bleek dat PFAS verder verspreidt in het milieu dan gedacht. De bouwsector mocht in 2019 PFAS-houdende bouwgrond niet verplaatsen, om verdere verspreiding van PFAS te voorkomen. En niet veel later werd tijdens werkzaamheden duidelijk dat de grond bij de Oosterweelverbinding in België sterk vervuild is met PFOS. Recent onderzoek heeft ook uitgewezen dat de Westerschelde en het kanaal van Gent naar Terneuzen zwaar vervuild zijn met PFAS.
Bodem Een van de belangrijkste bronnen van PFAS-besmetting is het gebruik van brandbestrijdingsschuim (AFFF), dat PFAS bevat als hoofdingrediënten voor effectieve brandbestrijding en schuimstabiliteit. Het wijdverbreide gebruik van blusschuim bij militaire, luchtvaart- en industriële brandbestrijding heeft geleid tot wijdverbreide PFAS-verontreiniging in bodem, grondwater, oppervlaktewater en zelfs drinkwaterbronnen. Telers, boeren, adviesbureaus en aannemers kunnen hun grond testen op PFAS en aanverwante stoffen. Eurofins analyseert PFAS en GenX-verbindingen met behulp van LC-MS-MS technieken met zeer lage rapportagegrenzen. Kortom: test preventief zolang er geen regelgeving is. Let op met sproeien met grondwater – dat bevat volgens het RIVM overal in Nederland PFAS.
|
Water We kunnen een breed pakket van PFAS-stoffen analyseren - in oppervlaktewater, grondwater, drinkwater, afvalwater en zwemwater met zeer lage rapportagegrenzen. Volgens onderzoek van het RIVM komen PFAS overal in het grondwater in Nederland voor. PFAS die in water oplossen, komen in bodemvocht en daarmee ook in gewassen die er groeien terecht. Dat gebeurt ook als boeren of telers gewassen sproeien met grondwater. Daarnaast komt via de Rijn en de Maas water binnen dat PFAS kan bevatten. Deze PFAS kunnen zo in de vissen terechtkomen en in ons drinkwater. Het verwijderen van PFAS uit afvalwater is lastig. Via lozingen van afvalwater kan PFAS ook daarom ook in oppervlaktewater en daarna in het dieper gelegen grondwater terechtkomen. |
Feed |
Food |
Mens Volgens het RIVM heeft iedere Nederlander PFAS in het bloed. Uit verschillende Europese onderzoeken blijkt volgens het Europees Chemicalien Agentschap ( ECHA (European Chemicals Agency)) dat mensen in de EU gemiddeld 3,5 nanogram PFOA per milliliter bloedserum hebben. In een RIVM-onderzoek in 2016 is in het bloed van een groep Nederlandse volwassenen een gemiddelde van 3,4 nanogram PFOA per milliliter bloedserum aangetroffen. EFSA (Europese Voedselveiligheidsautoriteit) vermeldt in haar opinie Europa-breed een gemiddelde waarde van 2,1 nanogram PFOA per milliliter bloedserum.
Eurofins Belgium is aangesteld voor bloedonderzoeken PFAS in Vlaanderen, om de gevolgen van de productie van PFAShoudende producten voor de lokale omgeving in kaart te brengen. Ook hier geldt dat meten en het in kaart brengen van de PFAS-problematiek een eerste stap is, zolang er geen methoden zijn om de stoffen uit het lichaam te krijgen. |
Non-food (met invloed op food) De reductie van plastic en een verbod op veel soorten wegwerpplastics zorgt ervoor dat producenten, retailers en horeca op zoek gaan naar alternatieve materialen om voedsel of dranken te verpakken of aan te bieden. Tijdens deze zoektocht, is men zich niet altijd bewust van de risico’s rond PFAS en andere stoffen die negatieve gevolgen kunnen hebben voor onze gezondheid. Ons advies bij een wissel van verpakkingsmateriaal of andere voedselcontactmaterialen: controleer altijd expliciet of de materialen geen PFAS of andere potentieel schadelijke stoffen bevatten en of de materialen passen bij het gebruik, zoals hergebruik of voor een warme substantie. Hoe?
|
Recycling en accumulatie |
Lucht In ontwikkeling |
Het RIVM beschouwt PFAS als zeer zorgwekkende stoffen, die schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kunnen PFAS het immuunsysteem beschadigen, effect hebben op de werking van de lever en nier -en teelbalkanker veroorzaken, en een lichte hormoonstoring veroorzaken. Het expertisecentrum PFAS spreekt van een toename van serium cholesterol en urinezuur, een lager geboortegewicht, verlate puberteit en zwangerschapsvergiftiging, een licht verhoogd thyroid hormoon, verminderde immuunrespons op vaccinatie en leerproblemen. Hoe schadelijk deze typen PFAS precies zijn, hangt af van hoeveel u binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dat verschilt dus sterk van persoon tot persoon. Ook verschilt de toxiciteit per type PFAS. Zo is PFOS volgens het expertisecentrum PFAS giftiger dan PFOA.
Van de genoemde effecten verwacht het RIVM een negatief effect op het immuunsysteem als eerste. Dit kan al optreden als mensen over een langere periode kleine hoeveelheden PFAS binnenkrijgen. Dit negatieve effect op het immuunsysteem kan ervoor zorgen dat het immuunsysteem minder goed werkt. Daardoor is er een grotere kans om ziek te worden. Bij de huidige blootstelling vanuit voedsel en kraanwater stelt het RIVM deze effecten niet te kunnen uitsluiten.
Steeds meer inzicht in hoe verschillende PFAS-soorten zich gedragen in het milieu, mens en dier én meer kennis over de schadelijke effecten van PFAS, zorgen voor verscherpte regelgeving. Op de pagina Wet- en regelgeving, vindt u de huidige status hiervan.
Heeft u vragen over PFAS-analyses, vul dan dit formulier in en onze klantenservice neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
Bedankt voor uw aanvraag.