Mobile search icon
Eurofins Netherlands NL >> PFAS >> PFAS-analyses

Meer weten?

Eurofins analyseert al meer dan 10 jaar PFAS en GenX-verbindingen met behulp van LC-MS/MS technieken. Naast het pakket uit het tijdelijk handelingskader kan Eurofins een breder pakket van PFAS-verbindingen analyseren. Wij voeren onder andere analyses uit in (dier)voeding, bodem, water, lucht en bloed en met zeer lage rapportagegrenzen. Voor specifieke projecten kunnen wij u ondersteunen met geavanceerde analyses zoals de total oxidisable precursor (TOP) analyse voor het aantonen van precursoren en de total organic fluorine (TOF) analyse voor het inschatten van de verborgen massa PFAS, alsook bij het analyseren van producten en menselijk bloed.

Eurofins  is geaccrediteerd om deze analyses uit te voeren voor voedsel, diervoeder, water, non-food, bloed en bodem volgens DIN EN ISO/ IEC 17025:2005 en behaalt goede resultaten in internationale ringtesten.

 

 

Dit is een veel gebruikte analysetechniek voor de analyse van PFAS. Deze techniek is zeer gevoelig, specifiek en robuust en maakt de gelijktijdige detectie en kwantificering van meerdere PFAS-verbindingen mogelijk. Afhankelijk van de matrix kunnen bepaalde panels geanalyseerd worden. Eurofins biedt deze analyse tot 54 PFAS-verbindingen aan, afhankelijk van de verschillende pakketten, en loopt daarmee voorop in Nederland.

Wanneer bodem PFAS bevat is het belangrijk om te achterhalen in welke mate deze contaminanten in het grondwater terecht komen. Eurofins biedt een analyse aan om de uitloging van PFAS-componenten uit de bodem te onderzoeken. Hiervoor wordt een combinatie van de bodem en schoon water 24 uur omgewenteld. Vervolgens worden deze gescheiden en wordt het water met de daarin uitgeloogde PFAS geanalyseerd met de Target PFAS analyse.

Het voordeel van deze analyse is dat zeer specifiek en met lage rapportagegrenzen gemeten kan worden op bepaalde PFAS-componenten.

Met de ontwikkeling van de aantoonbaarheid van korte PFAS-ketens bieden we nog meer inzicht in de totale aanwezigheid van PFAS. 

 

Deze techniek wordt gebruikt voor het opsporen van precursoren (bouwsteen van het eindproduct) in een monster. De techniek combineert oxidatie op basis van hydroxylradicalen met LC-MS/MS om zo de verborgen massa PFAS bloot te leggen, die anders onopgemerkt zou blijven. Met andere woorden: De TOP-analyse zorgt ervoor dat componenten in PFAS die met de target-analyse gemeten kunnen worden, blootgelegd worden.  Deze techniek wordt gebruikt om eventuele aanwezigheid van PFAS precursoren in een monster aan te tonen. Precursoren zijn chemische tussenproducten die zijn gevormd tijdens de vervaardiging van andere stoffen als eindproducten. Bij de targeted PFAS-analyses worden een beperkt aantal PFAS-groepen (veelal gerelateerd aan wetgeving) gemeten. Door de precursoren van PFAS chemisch te oxideren, kunnen ze worden omgezet in PFAS-componenten die wel gemeten worden.

Voor de TOP analyse worden er altijd twee analyses uitgevoerd; allereerst een targeted PFAS analyse zonder TOP-assay, gevolgd door een targeted PFAS analyse met een TOP-assay. Het verschil tussen deze twee metingen geeft inzicht in de hoeveelheid precursoren, uiteraard rekening houdend met de meetonzekerheid van beide methodes.

Deze analysetechniek wordt gebruikt om het totale organische gebonden fluorgehalte in een monster te kwantificeren, wat een goede indicator is voor de massa van onbekende PFAS. Met behulp van verbranding (C) en ionenchromatografie (IC) kan een breed scala van matrices worden geanalyseerd op totaal organisch gebonden fluor (TOF), totaal Adsorbeerbaar Organisch gebonden Fluor (AOF) in water, of Extraheerbaar Organisch gebonden Fluor (EOF) in vaste stoffen.

Totaal Fluoride Deze techniek wordt gebruikt om het gehalte aan vrij- en complexgebonden fluoride te bepalen. Dit geeft een totaal inzicht aan de hoeveelheid fluoride, al geeft dit niet direct aan dat er PFAS aanwezig is in het monster.

Het voordeel van deze methode is dat het gehalte PFAS-elementen die gemist kunnen worden bij de beperktere scope van een target analyse, alsnog zichtbaar kan worden gemaakt.

PFAS-analyse in bloed kan bij  worden aangevraagd door overheden, bedrijven en consumenten.
Wij faciliteren in Nederland onderzoeken naar PFAS in samenwerking met overheidsinstellingen. De bloedafname wordt gedaan bij bloedprikpunten van Eurofins in Nederland en de analyse wordt in het gespecialiseerde laboratorium in België gedaan. Uiteraard is dit ook mogelijk voor bedrijven. Op korte termijn is het ook mogelijk voor consumenten in Nederland om een PFAS test aan te vragen. Zodra dit mogelijk is, wordt dit via deze website kenbaar gemaakt.
Eurofins Clinical Diagnostics en Eurofins Environment Testing voeren momenteel het grootste PFAS-bloedonderzoek ooit in Europa uit in de omgeving van Zwijndrecht. Dit onderzoek is in opdracht van de Vlaamse overheid en heeft tot doel nieuwe inzichten te verschaffen in de gezondheidseffecten en bronnen van PFAS in het menselijk lichaam.
Voor het prikken van kinderen maakt Eurofins gebruik van een innovatieve methode genaamd VAMS, waarbij bloed via de vinger wordt afgenomen. Deze methode is minder invasief dan een gewone naald in de elleboog. Tot nu toe hebben meer dan 10.000 mensen zich aangemeld voor het onderzoek. Dit toont de grote belangstelling en het bewustzijn rond het PFAS-probleem in de samenleving.