Onderzoek naar Medicijnresten
Medicijnen worden in grote hoeveelheden gebruikt voor zowel humane als veterinaire doeleinden. Na gebruik komen de medicijnresten in afvalwater terecht, dat gezuiverd word door rioolwaterzuiveringsinstallaties (RWZI’s). Deze zijn echter niet volledig in staat om alle medicijnresten uit het afvalwater te verwijderen.
In het milieu
Geneesmiddelen hebben (biologisch) actieve stoffen, die ongewenste effecten op onder andere aquatische- en bodemorganismen kunnen hebben. Dit heeft weer grote impact op bodemprocessen en ecosystemen. De geneesmiddelen zijn namelijk niet acuut giftig, maar kunnen wel bijvoorbeeld de hormoonhuishouding verstoren. Daarnaast zijn er mogelijke effecten op lange termijn, waarbij aanwezige bacteriën resistent kunnen worden.
Wet- en regelgeving
De Nederlandse overheid richt zich voornamelijk op het probleem van medicijnresten in water, maar internationale normen ontbreken nog. Monitoringprogramma’s zijn actief, waarbij hormoonverstoring wordt gebruikt als criterium voor gevaarlijke stoffen.
Aanbod Eurofins
Eurofins beschikt over een analysepakket voor de meest frequent voorkomende geneesmiddelen in water. Door toepassing van moderne analysetechnieken kunnen medicijnresten bepaald worden met een rapportagegrens van 0,01 µg/l.
Ook heeft Eurofins een analysepakket dat specifiek is voor de 19 gidsstoffen die door de STOWA zijn opgesteld. Deze gidsstoffen worden gebruikt om vergaande zuiveringstechnieken op RWZI’s, ter verbetering van de verwijdering van microverontreinigingen, afdoende te kunnen beoordelen.
Download hier het productinformatieblad over Medicijnresten. Voor vragen kunt u contact opnemen met uw contactpersoon of info-env@eurofins.nl. Onze experts helpen u graag verder.
Wij beschikken over de erkenningen en accreditaties die vereist zijn om deze analyses uit te voeren. Onze erkenningen, accreditaties en meer informatie over onze analysemogelijkheden vindt u op onze download pagina.